VNG Belastingconferentie 2017
Transparantie, vertrouwelijkheid en meer

Transparantie en vertrouwelijkheid. Dat klinkt abstract, maar dit spanningsveld is van wezenlijke invloed op ons dagelijkse werk. We zien de begrippen zo vaak voorbij komen dat we er blind voor zijn geworden. En precies daar schuilt het gevaar, want dit zijn niet zomaar woorden. Dit zijn de pijlers van de huidige informatiesamenleving, hoe meer we digitaliseren hoe belangrijker transparantie en vertrouwelijkheid.

Dit betekent aan de ene kant aandacht voor bijvoorbeeld datalekken terwijl aan de andere kant de roep om “open data”, en maatschappelijk gebruik van de gegevens die wij verzamelen klinkt. Wat betekent dit voor gegevensuitwisseling binnen gemeenten, tussen gemeenten en samenwerkingsverbanden en naar buiten”? Daar zijn regels voor, maar de regels en de maatschappelijke werkelijkheid veranderen. Bijvoorbeeld door de openbaarheid van de WOZ-woningwaarden, maar ook door de inwerkingtreding van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming die vanuit Europa onze kant op komt.

Burgers verwachten transparantie, tegelijkertijd komen er verzoeken binnen om WOZ-waarden af te schermen”. Dit illustreert hoe scherp het snijvlak is van transparantie en vertrouwelijkheid waarop lokale belastingen zich bevinden. Het is uitdagend om onze schat aan gegevens ten toon te stellen met voldoende oog voor de maatschappelijke gevoeligheden, al dan niet van boven in regels vastgelegd. Daarom is het thema Transparantie, vertrouwelijkheid en meer. Wij moeten hier mee aan de slag voordat de wetgeving ons achterhaalt!

En meer: Naast deze rode draad op de conferentie, kunt u natuurlijk een ruim palet aan diverse andere kennis- en kundeworkshops verwachten, zodat er voor ieder wat wils is op de VNG Belastingconferentie 2017.

Bekijk het volledige programma en het complete workshopaanbod en schrijf u snel in!

Graag tot ziens op Papendal op 21 en 22 maart!